PLC مخفف عبارت Programmable Logic Controller می باشد، که به معنای کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی است.
در واقع مجموعه ای از سخت افزار و نرم افزار است که عمل کنترل را ساده و انعطاف پذیرمی نماید که به دلیل ویژگیهای خاصش بیشتر برای کنترل فرایندهای مکانیکی یا صنعتی مانند خطوط تولید كارخانه ها و همچنین طراحی BMS می توان از PLC استفاده نمود.
PLC توسط شخصی به نام ریچارد مورلی که به آن پدر PLC هم می گویند ساخته شد.
در صنعت، رله های قابل برنامه ریزی مختلف با اسامی گوناگون وجود دارد که از مقایسۀ آن ها می توان دریافت نحوۀ اتصال و سیم کشی انواع رله ها تقریباً با یکدیگر یکسان اند و تنها از نظر شکل نرم افزار و نحوۀ برنامه ریزی تفاوت هایی دارند.
PLC ها در بعضی از تابلوهای برق مثل کنترل موتورخانه ساختمان ها، دستگاه های دارای دو یا چند موتورالكتریكی، کارگاه های کوچک صنعتی و نظایر آن نیز مشاهده می شود.
حتی می توان با استفاده از رله قابل برنامه ریزی، عوامل فیزیکی مثل فشار، دما و نظایر آن را كنترل نمود. این نوع كنترل در تاسیسات الكتریكی كاربرد فراوان دارد.
در هوشمند سازی ساختمان از PLC به عنوان کنترل کننده استفاده میشود. هوشمند سازی ساختمان با PLC روشی مرسوم است که در آن PLC از طریق ورودی اطلاعاتی مانند دمای هوا، رطوبت و اطلاعات ضروری دیگر را میگیرد.
سپس از طریق خروجی، فرمانها و سیگنالهای کنترلی را به بخشهای مختلف سیستم یا دستگاههای تحت نظارت خود میفرستد.
با به کار گیری PLC، سیستم بدون نیاز به نگهداری خاص تا مدتی طولانی به کار خود ادامه میدهد.
اگر نیاز به ارتقا یا تغییرات فنی سیستم باشد، PLC به راحتی و با چند تغییر ساده با شرایط جدید منطبق میشود.
این در حالی است که در سیستمهای مبتنی بر مدار رله، تغییرات بسیار دشوار و هزینهبر هستند.
PLC فضای کمتری میگیرد و در عین حال انرژی کمتری مصرف می کند. به همین دلیل است که هوشمند سازی ساختمان با PLC روشی متداول است.
1-سیستم اعلام حریق
2-سیستم روشنایی
3-سیستم گرمایشی و سرمایشی
4-سیستم های امنیتی
5-سیستم های قفل مرکزی
6سنسور های لرزشی، حرکتی